Glutenfri Brunsviger
Denne glutenfri brunsviger er en perfekt glutenfri udgave af den folkekære fynske kage. Der er godt med snask og creme, og så er bunden luftig og svampet. Præcis sådan som en god brunsviger skal være.
Da vi engang serverede denne kage (også for folk som godt kunne tåle gluten), fik vi at vide, at den faktisk smagte bedre end en normal brunsviger. Bunden var nemlig mere luftig og lækker, og den var slet ikke tør, som brunsviger bunde ellers nogle gange kan være.
Det var noget af et kompliment. Men denne opskrift giver altså også en super lækker kage. Opskriften er lige til at gå til, og det tager et par timer i køkkenet at lave denne lækre glutenfri brunsviger. God fornøjelse!
OBS*: Til opskriften skal bruges et mellemstort ovnfast fad eller lille bradepande. Det har de fleste. Men mangler du sådan en, kan du se en god en lige HER.
Ingredienser – Glutenfri Brunsviger (1 mellemstor kage)
DEJ:
- 160g glutenfri havremel (fås f.eks. HER)
- 160g rismel (fås f.eks. HER)
- 4 dl mælk
- 40g smør
- 80g rørsukker (fås f.eks. HER)
- 1 tsk salt
- ½ tsk kardemomme (fås f.eks. HER)
- 20g gær
- 12g loppefrøskaller/husk (fås f.eks. HER)
- 1 æg
KAGECREME:
- 2 æggeblommer
- 50g sukker
- ½ stang vanilje eller 1 tsk vaniljepulver (fås f.eks. HER)
- 1,75 dl mælk
- 15g majsstivelse (fås f.eks. HER)
REMONCE:
Dej til glutenfri brunsviger
Bland havre- og rismel sammen, så det er klar. Mælk, smør, rørsukker salt og kardemomme varmes langsomt op i en lille gryde til massen er ensartet og håndvarm. Hæld blandingen over i en tom skål. Tilsæt gær, og pisk det ud i mælkeblandingen. Pisk derefter ægget ud i blandingen. Tilsæt nu loppefrøskaller, pisk i 10 sekunder, og tilføj straks efter melet. Fortsæt med at piske i et stykke tid, indtil dejen er jævn og ensartet.
Dejen til din glutenfri brunsviger hældes nu over i et ovnfast fad eller lille bradepande, så dejen er ca. 1,5-2 cm høj. Læg et viskestykke over dejen, og lad den hæve i 2 timer ved stuetemperatur.
Kagecreme
Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland det med sukkeret. Tilsæt æggeblommer, og pisk til blandingen bliver lys og skummende. Rør majsstivelsen ud i æggeblandingen. Kog mælken op (gerne med den udskrabede vaniljestang) og tilsæt den i skålen med æggeblandingen, mens der piskes. Kom hele blandingen tilbage i gryden, og lad det koge igennem i et minuts tid under konstant piskning. Fjern vaniljestangen og lad cremen køle af.
Remonce
Når dejen har hævet færdig, kan du begynde på remoncen. Bland alle ingredienserne i en gryde. Varm op ved lav varme indtil smørret er smeltet, og du har en ensartet remonce.
Fordel kagecremen rundt omkring på dejen. Hæld derefter den varme remonce udover dejen, og fordel den jævnt. Lav nu små fordybninger i dejen med f.eks. bunden af en grydeske, så der dannes nogle huller med remoncemasse i dejen. Bag den glutenfri brunsviger i en varmluftsovn ved 190oC i 20-25 minutter.
Se også
Glutenfri Bagning: De 5 mest uundværlige stykker udstyr