Hjemmelavet glutenfri havremælk
Glutenfri havremælk kan være svært at få fat på. Heldigvis er det både billigt og nemt at lave selv, og her følger en god opskrift på, hvordan du selv kan gøre det.
Gluten i havremælk
Generelt er der ikke særlig meget gluten i havremælk. Som beskrevet flere andre steder på hjemmesiden er havre jo naturligt glutenfri. Men da havre ofte behandles og forarbejdes tæt op og ned af hvede og andre kornsorter, har det meste havre alligevel et indhold af gluten. Kun certificeret glutenfri havre, hvor der holdes kontrol med glutenindholdet, er garanteret glutenfrit.
Almindeligt havremælk indeholder derfor kun lidt gluten. Reagerer man ikke på små mængder gluten, kan man derfor godt drikke almindelig havremælk. Lider man af cøliaki eller anden fuldstændig intolerans, så bør man passe på med havremælk. Især hvis man ønsker at drikke det dagligt, bør man gå efter en glutenfri udgave. Det er muligt at købe glutenfri havremælk lavet på glutenfri havre (se f.eks. HER).
Men udvalget er meget begrænset, og hjemmelavet er som regel altid bedre. Derfor har vi kastet os ud i at lave glutenfri havremælk selv. Det er både nemt og lækkert. Det eneste specielle udstyr, som er godt at have, er en sigtepose (se f.eks. HER). Den koster ikke meget, og kan bruges igen og igen. Man kan dog også bruge et viskestykke, hvis man ikke har en sigtepose.
Derudover kan praktiske tætsluttende opbevaringsflasker forlænge holdbarheden (se f.eks. HER). God fornøjelse!
Ingredienser – Glutenfri Havremælk (ca 1l)
Bland havregryn, honning og vand i en skål. Lad gerne stå på køl natten over, så havregrynene bliver blødgjorte. Har du travlt, så kan du springe dette skridt over. Men jo længere havregrynene for lov til at trække jo mere bløde bliver de, og jo nemmere har de ved at afgive mineraler.
Blend nu massen. Pres væsken gennem en sigtepose (evt. blot et viskestykke). Sørg for at presse godt for at få det sidste væske ud, som er ekstra lækkert og cremet. Hæld den glutenfri havremælk i opbevaringsflasker. Mælken kan holde sig 3-5 dage på køl afhængig af, hvor tætsluttende og rengjorte opbevaringsflaskerne er. Omryst før brug.
Se også
Glutenfri boller med boghvedekerner