Lav dit eget Rismel
Rismel er en af de mest udbredte glutenfri meltyper, og bliver i høj grad benyttet til glutenfri bagning. Men hvad mange ikke ved, er at man faktisk kan male sit eget rismel relativt nemt.
Vi har tidligere her på nulgluten.dk fortalt, hvordan man kan selv kan lave mandelmel, havremel og hirsemel, og nu vil vi så gennemgå rismel. Rismel er lidt mere besværligt at lave, men det kan sagtens lade sig gøre med den rette tilgang og viden!
Rismel – En udbredt meltype
Rismel er nok sammen med havremel den meltype, som vi bruger oftest til glutenfri bagning og madlavning. Rismel har et højt stivelsesindhold, og er også vandabsorberende, hvilket betyder, at det er med til at gøre bagværk let og luftigt. Disse egenskaber er vigtige både i det søde og det salte køkken, og rismel anvendes derfor i høj grad til både brød, kager og andet bagværk. Vi bruger bl.a. rismel i vores glutenfri burgerboller, i vores glutenfri havrebrød, i vores glutenfri scones med chokolade og i en del andre opskrifter. Generelt bruges rismel meget i bageopskrifter, hvor det blandes sammen med andre lidt mere markante meltyper.
Man kan f.eks. købe rismel HER eller fuldkornsrismel HER. Men det er altså også muligt at male sit eget, hvilket vi vil gennemgå nu.
Maling af rismel
For at male sit eget rismel skal man bruge ris og en kaffekværn eller evt. en kornkværn. Her kan flere forskellige ristyper benyttes afhængigt af hvilken type mel, man ønsker at lave. Ønsker du at lave almindeligt rismel, skal du bruge helt almindelige basmatiris. Ønsker du at lave fuldkornsrismel, skal du i stedet bruge brune ris.
Det skal du gøre:
Hæld den ønskede mængde ris op i kaffekværnen eller kornkværnen, og kværn indtil risene er blevet til fintmalet mel.
Risene skal ikke forkoges eller noget. De skal bare tages direkte fra posen. Har du en god kaffekværn eller kornmølle bliver melet ligeså fintmalet som almindelig mel fra supermarkedet. Og så smager det langt bedre, og er væsentligt billigere. Husk at indstille din kaffekværn på den fineste malingsgrad for at få det bedste resultat. Rismelet kan bruges med det samme, og kan holde sig nogle måneder i plastikpose eller anden lufttæt beholder.
Kaffekværn og Kornmølle
Til nogle meltyper kan man nøjes med en god blender, når man skal lave dem selv. Det kan man imidlertid ikke, når man laver rismel. Her bliver man altså nødt til at få fat på en kaffekværn eller evt. kornkværn, som er væsentligt mere kraftfulde og har en hurtigere omrøring en normale blendere.
Hvis du anskaffer dig en kornkværn. Så kan du uden problemer lave ALT dit mel selv. Og jeg mener ALT. En kornkværn er nemlig lavet til at man kan male sit eget mel derhjemme. De er virkelig effektive, og du kan spare mange penge i længden, hvis du maler alt dit mel selv. Og så smager det altså også langt bedre, når man bruger friskmalet mel i sit bagværk. Det kan dog være ret dyrt at anskaffe sig en kornkværn. Men er du interesseret i en, kan du se en rigtig god kornkværn ved at klikke på knappen nedenfor.
En kornkværn kan dog være lidt overdrevet at anskaffe sig, hvis man ikke bager så ofte. I stedet kan en helt almindelig kaffekværn sagtens bruges til at male langt de fleste glutenfrie meltyper selv. De helt billige kaffekværne er dog ikke helt kraftfulde nok til at kværne meltyper som f.eks. rismel. Man bliver derfor nødt til at anskaffe sig en lidt bedre og mere avanceret kaffekværn. Men de kan altså også fås til helt fornuftige priser. Se bl.a. nedenfor en god og velfungerende kaffekværn.
Er du til den gyldne middelvej, kan du også vælge at investere i en af de mere kraftfulde kaffekværne. En kaffekværn som den nedenfor har næsten ligeså meget power som en kornkværn, og vil i mange sammenhænge fungere perfekt, når man vil male sit eget mel. Kaffekværnen har også en stor kapacitet på hele 350g af gangen, og så har den 40 malingsgrader. Det går derfor utroligt nemt og hurtigt at male sit eget rismel med en kaffekværn som denne.
Husk at indstille din kaffekværn til en relativ fin malingsgrad for at få fintmalet rismel.
Det var vores gennemgang af, hvordan man laver sit eget rismel. Har du spørgsmål er du velkommen til at smide en kommentar.
Se også
Glutenfri Lasagneplader – De bedste slags
Glutenfri Nudler: Her kan du finde dem
Hej og godt nytår 🙂
Jeg har købt en kaffekværn – Bodum Bistro.
Tak for dine gode fif.
Mit spørgsmål er egentlig bare, om man ikke kan kværne hel hirse, hel boghvede, hele havre osv. Lige som ris jo er hele?
Mvh Linda
Hej Linda
Tak for de fine ord 🙂 Tænker sagtens, at man kan kværne disse ting også. Jeg har dog ikke den store erfaring med at kværne hel hirse, boghvede og havre, så jeg ved ikke om kernerne måske er for hårde for kaffekværnen, og at man i stedet skal bruge en kornkværn. Men umiddelbart tror jeg godt, at det kan lade sig gøre.
Med venlig hilsen
Peter
Medstifter af nulgluten.dk
Hej
Min kæreste og jeg er begyndt at brygge øl i det små. Her er der en masse byg og andre korn rester tilbage, ved du om jeg kan male det i en kaffekværn?
Hilsen Maja
Hej Maja
Jeg vil tro, at man sagtens kan male disse kornrester i en kaffekværn, hvis man ønsker at lave mel ud af det. Men I skal nok være opmærksomme på, at kornet skal være helt tørt, før i forsøger at kværne det.
Med venlig hilsen
Peter
Medstifter af nulgluten.dk
Hej ?
Jeg undre mig over en ting. Der står altid på ris at de skal skylles grundigt. Det kan man jo ikke gøre her.
Kan man evt skylle dem og komme det i en dehydrator inden man kværner?
Mvh Sanne
Hej Sanne
Uhm, der må jeg være dig svar skyldigt. Jeg har blot kværnet risene uden at skylle dem først. Jeg har ikke selv en dehydrator, men hvis risene bliver helt tørre deri, så kan den metode helt sikkert bruges.
Med venlig hilsen
Peter
Medstifter af nulgluten.dk
Hej Peter
Man siger jo at ris ikke er særlig sundt og skal man parti have ris, så skal man spise brune ris. der er arsenik i ris, derfor skal de skylles først.Gør man ikke det, så e r det kun begrænset af hvad man kan indtage af rismel.I hvertifælde når det er hjemmelavet.Jeg ved ikke hvordan industrien laver det.
Jeg laver selv begyndt at lave min egen havremel som jeg bruger til havre panekager og som mel i frikadeller. Boller ville jeg rigtig gerne bage, men ikke hvis det ikke er sundt og nærende for min krop. Ved ikke rigtig med kartoffelmelhvor godt det er heler.
Tak ellers for din opskrift.
Venlig hilsen
Angelina
Hej Angelina
Tak for dine input. Ja nogle typer af ris kan være en god ide at skylle inden brug. F.eks. brune ris. Men man kan f.eks. skylle risene først og så lade dem tørre i nogle dage, inden man kværner sit hjemmelavede mel. Godt at høre, at du ellers har succes med hjemmelavet mel. Kartoffelmel ville jeg nok holde mig fra i store mængder, da det er baseret på kartoffelstivelse, som ikke er særligt nærende.
Med venlig hilsen
Peter
Medstifter af nulgluten.dk
Hej Angelina
Der er ikke arsenik i ris, men arsen.
Mvh. Christine
Fin artikel, som netop har lært mig at rismel kommer fra rå og ukogte ris, hvilket betyder jeg at jeg kun i begrænset omfang vil benytte rismel, da ris som ikke er udblødt en dags tid, har et høj indhold af arsen.
Jeg har en melkværn fordi vi bager meget også før min mand fik gluten allergi. Nu overvejer vi om den skal sælges eller hvor vi kan købe korn boghvede, hirse, havre, sorghummel ect og male selv. Ris ville jeg dig købe netop pga arsen.
Mange af disse ting kan fås i helsebutikker enten online eller fysiske butikker. Se bl.a. gode webshops i denne artikel https://www.nulgluten.dk/bedste-glutenfri-webshops/.
Hel glutenfri havre fås f.eks. her
Mvh
Nulgluten.dk