Glutenfri Hirsebrød

Glutenfri Hirsebrød

31. januar 2021 0 Af Nulgluten

Her kommer en opskrift på et utroligt lækkert glutenfri hirsebrød. Dette brød er for folk, som går efter at bage det helt perfekte brød. For dette glutenfri brød kan nemlig konkurrere med selv de bedste glutenholdige brød. Brødet er primært baseret på hirsemel, hvilket skaber en god tekstur, så brødet får en god krumme med en sprød og flot skorpe, og hvor det samtidigt er lækkert og luftigt indeni.

Vores glutenfri hirsebrød er også blevet tilsat valnøddekerner og glutenfri øl, for at give noget smag og aroma til brødet. Det fungerer rigtig godt, og med dette brød kan du altså glæde dig til igen at få et lækkert, nybagt og velsmagende brød.

Det er især hæveprocessen, der er vigtig, når man bager et glutenfri brød som dette. Hævningen tager også længere tid end ved klassisk bagning, og dette glutenfri hirsebrød skal hæve natten over i køleskabet. Til gengæld skal det slet ikke æltes, da det blot presser luften ud af en glutenfri dej som denne.

For at lave dette brød er der noget udstyr, som er praktisk at have. Udstyret er dog ikke strengt nødvendigt, og man kan sagtens komme i mål med at lave brødet uden. Men det er rart at have, og giver brødet noget ekstra. Det man skal bruge er en bagesten (som f.eks. DENNE) til bagningen af brødet, en hævekurv (f.eks. DENNE) til hævningen og et termometer (f.eks. DETTE) til at afgøre om brødet er bagt færdigt.

Ellers er det bare med at kaste sig ud i det. Det er tiden i køkkenet værd. God fornøjelse!

Ingredienser – Glutenfri Hirsebrød (1 stort brød)

  • 180g hirsemel (fås f.eks. HER)
  • 120g fuldkornsrismel (fås f.eks. HER)
  • 100g boghvedegryn (fås f.eks. HER)
  • 50g majsstivelse (fås f.eks. HER)
  • 50g valnøddekerner (fås f.eks. HER)
  • 20g gær
  • 6 dl vand
  • 1,5 dl glutenfri øl (fås f.eks. HER)
  • 30g loppefrøskaller/husk (fås f.eks. HER)
  • 10g salt
  • 1 spsk honning (f.eks. DENNE)
  • 1 æggehvide
  • Lidt olie
  • Sesamfrø til drys (fås f.eks. HER)

Hak valnøddekernerne groft. Bland dem i en skål med melet, boghvedegryn og majsstivelse, så det er klar. I en anden skål blandes vand med øl, og gæret røres ud i blandingen. Herefter røres også salt, honning og æggehvide ud i blandingen. Tilsæt nu loppefrøskallerne, pisk i 10 sekunder, og tilsæt herefter skålen med mel. Fortsæt med at piske i et godt stykke tid, til dejen er helt jævn. Dejen skal have konsistens af tyk grød, og vil gradvis blive lidt tykkere, mens der piskes. Lad dejen hvile et par minutter. Fordel lidt olie på køkkenbordet, og vend herefter dejen ud på det. Form (uden at ælte) dejen til en kugleform med hænderne.

Du skal nu sætte dejen til hævning. Til dette skal bruges en lidt mindre skål end din endelige hævekurv/hæveskål. F.eks. kan en margretheskål bruges. Smør skålen med olie, og lad herefter dejen hæve i skålen ved stuetemperatur i ca. 1 time. Dejen skulle gerne være blevet ca. 30% større.

Tag et viskestykke, og gnid lidt rismel ind i det. Læg viskestykket over din endelige hævekurv/hæveskål, så den melede side vender opad. Hæld igen lidt olie ud på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud på bordet (dejen må absolut ikke æltes nu). Drys nu den synlige overflade med sesamfrø, så overfladen er helt dækket til. Du skal nu have vendt dejen på hovedet ned i hævekurven. Det skal gøres så forsigtigt som muligt, så brødet ikke mister sin form.

Bunden af det glutenfri hirsebrød, som nu er den synlige overflade, drysses med lidt rismel. Fold viskestykket over dejen, og lad den hæve 1 time ved stuetemperatur, og herefter natten over i køleskabet.

Bagning

Dejen tages ud af køleskabet. Sæt ovnen på 275oC ved varmluft med en bageplade eller bagesten midt i ovnen. Lad ovnen stå nogle minutter ved denne varme, så bagestenen bliver helt varm. Dejen vendes nu ud på et stykke bagepapir. Skub bagepapiret ind i ovnen på den varme bagesten. Bag i 15 minutter. Skru herefter ovnen ned på 250oC, og bag dit glutenfri hirsebrød i yderligere 35-40 minutter til det er færdigt. Gå efter en kernetemperatur på 99oC. Brødet køles herefter af på en rist, inden der skæres i det.

Se også

Glutenfri Bagning: De 5 mest uundværlige stykker udstyr

Sådan laver du din egen hirsemel