Glutenfri Quinoa Boller med kardemomme
Disse lækre glutenfri quinoa boller er alt det, som man forbinder med en dejlig bolle. De er luftige, saftige, lette og sprøde. De er kort sagt virkelig fantastiske. Hvis du har haft problemer med, at dit glutenfrie bagværk er meget tungt, og ikke hæver ordentligt, så kast dig ud i denne opskrift, for så vil du få den helt modsatte oplevelse.
Processen i køkkenet er meget enkel til disse glutenfri quinoa boller, men dejen skal stå mange timer i køleskabet og sætte sig for at bollerne kan blive perfekt luftige og saftige. Man er derfor nødt til at gå i gang dagen før. Til gengæld skal man ikke bruge meget tid på selve dagen, hvor bollerne skal bages. Og så får man altså også et rigtig godt resultat, som kan hamle op med selv de bedste boller, som indeholder gluten.
Til opskriften er det en fordel at have en bagesten som f.eks. DENNE. Det er dog ikke en nødvendighed. God fornøjelse!
Ingredienser – Glutenfri Quinoa Boller (ca. 9 stk)
- 250g glutenfri havremel (fås f.eks. HER)
- 100g kokosfibermel (fås f.eks. HER)
- 70g kartoffelmel (fås f.eks. HER)
- 20g quinoa + lidt ekstra til drys (fås f.eks. HER)
- 8g salt
- 7 dl lunkent vand
- 25g gær
- 15g honning
- 20g loppefrøskaller/husk (fås f.eks. HER)
- 1 tsk. kardemomme (fås f.eks. HER)
Dej
Bland alt melet, quinoa, kardemomme og salt sammen i en skål, så det er klar. Hæld det lunkne vand i en anden skål, og rør gær og honning ud i vandet. Tilsæt loppefrøskaller, og pisk i 10 sekunder (vær gerne præcis). Hæld straks efter melet, quinoa og salt i, og pisk blandingen godt i gennem, indtil den er jævn og ensartet.
Hævning
Find en firkantet skål på ca. 20×20 cm, som skal bruges til hævning. Skålen skal have en kant som er minimum 6 cm høj, så dejen kan vokse. Skålen kan også være rektanglet, og du kan evt. også dele dejen i to forskellige firkantede skåle. Du skal bare senere kunne skære dejen i passende stykker til de endelige boller. For din skål med køkkenfilm, som går et stykke ud over skålens kant, så du kan løfte op i køkkenfilmen senere. Hæld herefter dejen i skålen, og drys overfladen med lidt quinoa. Lad dejen hæve i 1 time ved stuetemperatur, så den bliver omkring 20-30% større. Sæt herefter dejen i køleskabet med låg på indtil næste dag.
Bagning
Tag din dej ud af køleskabet. Sæt din ovn på varmluft ved maksimal varme, og sæt en bageplade eller gerne en bagesten ind i ovnen fra start, så den kan blive varmet op. Løft forsigtigt din dej op af skålen ved at tage fat og løfte op i køkkenfilmen. Sæt din dej på køkkenbordet. Find en god og skarp kniv gerne en kokkekniv. Skær dejen i 3×3 stykker, så du får 9 stykker i alt. Bruger du en lidt alternativ skål skal du sørge for at skære stykkerne, så de bliver ca. lige store og får en passende størrelse.
Sæt stykkerne, som skal blive til glutenfri quinoa boller, på et stykke bagepapir. Når ovnen har stået på maksimal varme i nogle minutter kan du forsigtigt sætte bagepapiret med bollerne ind på bagepladen/bagestenen. Brug gerne et tyndt skærebræt eller lignende, og pas på at bagepapiret ikke rører ovnens sider. Bag dine glutenfri quinoa boller ved maksimal varme i 8 minutter. Skru herefter ovnen ned på 240 oC, og bag herfra bollerne i yderligere ca. 20 minutter, til de er hårde og sprøde udenpå og føles lette og luftige, når man løfter dem.
God fornøjelse!
OBS*: Er du interesseret i at få fat i en bagesten for at få det helt perfekte resultat i køkkenet. Så kan du SE DENNE BAGESTEN af virkelig høj kvalitet.