Havremel: Lav dit eget

Havremel: Lav dit eget

7. august 2019 5 Af Nulgluten

Havremel er en utrolig vigtig ingrediens, når man bager i det glutenfri køkken. Havremel har nemlig nogle helt unikke egenskaber, og bruges derfor meget i glutenfri brød, boller og kager, og giver bl.a. god sammenhængskraft i en dej.

Hvad mange ikke ved er dog, at det faktisk er relativt nemt at lave sit eget havremel. Laver man det selv er der penge at spare og kvaliteten af melet bliver bedre, når man bruger det i sit bagværk. Med andre ord er det helt sikkert noget man bør overveje, hvis man bager meget i det glutenfri køkken.

Havremel – Egenskaber og muligheder

Havremel er som sagt utrolig vigtig for glutenfri bagning. Det skyldes primært, at havre har et højere indhold af både fedt og protein end de andre kornsorter og meltyper. Dette betyder, at havremel især er perfekt til at skabe en blød og rund tekstur, hvor bagværket bliver lækkert og svampet indeni.

Dette er en efterspurgt egenskab for glutenfri mel, og havremel benyttes derfor i mange glutenfri opskrifter. Vi bruger bl.a. havremel i følgende opskrifter:

Glutenfri Havremel

Når det kommer til havre, skal man være opmærksom på, at det normalt faktisk indeholder en lille smule gluten. Havre er ellers naturligt glutenfri, men fordi havre mange steder produceres og forarbejdes tæt op og ned af hvede og hvedemarker, får havren faktisk et lille indhold af gluten.

Vil man være helt glutenfri, skal man derfor altid købe glutenfri havremel og glutenfri havregryn. I disse produkter vil havren være produceret for sig selv og være adskilt fra hvede, så der ikke er det mindste spor af gluten.

Du finder f.eks. en god glutenfri havremel ved at klikke på knappen nedenfor. Men det er altså også muligt at lave sit eget.

Sådan laver du dit eget havremel

For at male sit eget havremel skal du bruge følgende ting:

  • Glutenfri Havregryn (fås f.eks. HER)
  • Kaffekværn (fås f.eks. HER)

Det skal du gøre:

Hæld den ønskede mængde glutenfri havregryn op i kaffekværnen, og kværn indtil havren er blevet til fintmalet mel.

Så nemt er det at lave sit eget mel. Din hjemmelavede havremel kan bruges med det samme, og kan også holde sig i flere måneder, når det opbevares i en lukket plastikpose eller anden lufttæt beholder.

Færdiglavet havremel
Hjemmelavet havremel

Kaffekværn

For at male sit eget mel skal man bruge en kaffekværn. Og det kan altså være en god investering. For du kan nemlig også sagtens male andre glutenfri meltyper selv, og dermed kan man spare mange penge i længden, hvis man kværner mel selv. Læs f.eks. hvordan du selv kan lave rismel eller mandelmel.

Havremel er relativt nemt at lave, da havregrynene lader sig kværne nemt og hurtigt. En helt simpel kaffekværn dur derfor fint, når man vil lave sit eget havremel. Klik på knappen nedenfor for at se en simpel og billig kaffekværn.

Problemet med den simple kaffekværn er dog, at man ikke kan kværne særlig meget mel ad gangen. Så hvis man ønsker at lave meget havremel, kan man derfor vælge at bruge en blender. Med en blender kan man kværne meget mel af gangen. Man får dog ikke helt ligeså fintmalet mel, og man vil have svært ved at male andre glutenfri meltyper i den. Men blenderen kan bruges til andet madlavning, og det havremel, som man får, fungerer helt fint til din glutenfri bagning. Er du interesseret i en god blender, finder du en nedenfor.

Hvis man virkelig ønsker at male meget mel selv. Så kan man også vælge at investere i en kornmølle eller kornkværn. Med en sådan en kan man vitterligt male ALT sit mel selv. En kornkværn er nemlig lavet til, at man kan male sit eget mel derhjemme, og de er virkelig effektive. Anskaffer man sig en kornkværn, kan man også male hel havre. Glutenfri hel havre er dog ikke særlig udbredt, men du finder det f.eks. HER.

Kornkværne kan være ret dyre. Men er du interesseret i en, kan du se en god en ved at klikke på knappen nedenfor

Det var vores gennemgang. Vi håber, at indlægget kunne hjælpe dig. Har du spørgsmål er du velkommen til at smide en kommentar.

Se også

Hævekurve: Derfor er de vigtige for glutenfri bagning

Glutenfri Lasagneplader: De bedste slags