Stenalderbrød
Stenalderbrød er lige som alt andet stenalderkost glutenfrit. Og det er også et utroligt nemt brød at lave, hvilket gør det til et ideelt brød for glutenallergikere. Stenalderbrød kan fås som diverse bagemix (se f.eks. HER), som stort set er klar til ovnen. Dette kan være en god løsning for at få et sundt og nærende brød i en travl glutenfri hverdag.
Stenalderbrød kan dog også sagtens bages fra bunden. Gør man det, får man et brød, som måske ikke indeholder helt ligeså meget næring som vores normale glutenfrie rugbrød, men som til gengæld er nemmere at lave, og kan varieres i et utal af retninger efter smag og ønske. Følgende opskrift på stenalderbrød er den kombination, som vi selv foretrækker, men brødet kan som sagt nemt ændres. Stenalderbrødet bages i en lille rugbrødsform som f.eks. DENNE. God fornøjelse!
Ingredienser – Stenalderbrød
- 125g solsikkekerner (fås f.eks. HER)
- 125g hørfrø (fås f.eks. HER)
- 100g græskarkerner (fås f.eks. HER)
- 100g sesamfrø (fås f.eks. HER)
- 100g hele mandler (fås f.eks. HER)
- 50g hele valnødder (fås f.eks. HER)
- 5 æg
- 1 dl olie
- 1 tsk salt
Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Rør godt indtil massen er jævn og ensartet. Hæld massen over i en lille smurt rugbrødsform. Bag brødet i 1 time ved 160 oC.
Et stenalderbrød kan som tidligere nævnt varieres i det uendelige. For at gøre det lidt nemmere at ændre på opskriften har vi valgt at lave en grundopskrift på stenalderbrød. I grundopskriften står der nogle overordnede ingredienser, hvor du så selv kan vælge de endelige ingredienser ud fra smag og ønske. Fremgangsmåden er det samme som ved opskriften ovenfor.
Ingredienser – Grundopskrift på Stenalderbrød
- 600g kerner, frø, nødder o.l.
- 5 æg
- 100g fedtstof (smeltet smør, olie osv.)
- 1-2 tsk salt
Synes du dog stadig at det er besværligt at skaffe alle de forskellige ingredienser? Så er det som sagt muligt at købe en færdiglavet blanding til stenalderbrød som f.eks. DENNE HER. På den måde bliver det endnu nemmere at lave sit glutenfri brød.
Tip: Er du interesseret i hurtigt at tilføje lidt fibre til brødet, så tilsæt 10-20g chiafrø til brødet. Chiafrø fås HER og hører godt nok ikke hjemme i stenalderkosten, men de er glutenfrie, og er virkelig rige på fibre. På den måde giver brødet lidt mere næring.
Se også
Glutenfri pasta – De bedste alternativer